Lees voor:
play
play
pause
play
stop
play

Tranende ogen

Tranende ogen zijn een gevolg van de overmatige productie van traanvocht door de traanklieren of een probleem met de traanafvoer.

Wat zijn tranende ogen?

Grote kans dat u wel eens last heeft van tranende ogen. U krijgt bijvoorbeeld tranende ogen op de fiets door de wind of wanneer er een vuiltje in het oog zit. Als het oog geĆÆrriteerd raakt, gaan de traanklieren tijdelijk overmatig traanvocht produceren om het oog te reinigen. Dit is een reflex, het gebeurd dus automatisch. Sommige emoties als verdriet of blijdschap kunnen ook voor tranende ogen zorgen, net als tranende ogen door hooikoorts of allergieĆ«n. Als er meer tranen worden geproduceerd, dan er via de traanwegen kunnen weglopen, dan rollen de tranen over uw wangen. Hevig tranende ogen wordt in de medische wereld aangeduid met de term epifora.

Wanneer de ogen chronisch blijven tranen en dit voor klachten zorgt, is er echter wat anders aan de hand. Neem in dat geval contact op met een oogarts!

Oorzaken van tranende ogen

Tranende ogen kunnen vele verschillende oorzaken hebben, zoals een te hoge traanproductie, de kwaliteit van het traanvocht of een probleem met de traanafvoer.

Een te hoge traanproductie zorgt voor tranende ogen. Reflex tranen zijn een reactie op irritatie aan het oog, door bijvoorbeeld:

 • Zand of vuil in het oog.
 • Wimpers die tegen het oog schuren, zoals bij de oogziekten trichiasis en distichiasis. Hierbij staan of groeien de wimpers richting het oog toe.
 • Droge ogen. Door uitdroging raakt het oog geĆÆrriteerd, waarna de traanklieren overmatig traanvocht gaan produceren. Dit vocht heeft echter een andere samenstelling, waardoor het sneller verdampt en de droge ogen dus niet verhelpt. Deze tranen worden ook wel pseudo-tranen genoemd.
 • Ontstoken ooglidranden (blefaritis)
 • UveĆÆtis (ontsteking binnenin het oog) of conjunctivitis (bindvliesontsteking)
 • AllergiĆ«en of hooikoorts. Tranende ogen door allergie of hooikoorts komen veel voor.
 • Het snijden van uien. Tijdens het snijden van een ui komt er zwavel vrij. Wanneer dit in het oog komt begint deze hevig te tranen.

Andere oorzaken, die te maken hebben met de traanafvoer, kunnen zijn:

 • Een verstopping of ontsteking van de traanwegen, waardoor de tranen niet goed kunnen weglopen en over de wangen rollen.
 • Een aangeboren afwijking kan ook voor tranende ogen zorgen, echter herstellen 99% van de gevallen binnen Ć©Ć©n jaar.
 • Een naar buiten gedraaid ooglid (ectropion) kan zorgen voor tranende ogen. Doordat de tranen niet goed door de traanwegen kunnen worden afgevoerd, rollen deze over de wangen. Tranende ogen bij ouderen komen vaker voor vanwege verslapte oogspieren, waardoor het ooglid eerder naar los van het oog komt.

Symptomen van tranende ogen

De symptomen van tranende ogen zijn voor de hand liggend. De ogen tranen of zijn waterig, en er kunnen tranen over de wangen lopen.

Bijkomende symptomen kunnen zijn:

 • Wazig zien, als gevolg van tranen in het oog welke het zicht vertroebelen.
 • Rode ogen, door eventuele irritatie of overmatig tranen.
 • Gevoelige ogen, ook als gevolg van irritatie of hevig tranen.

Afhankelijk van de oorzaak van het tranen kunnen er uiteraard andere symptomen gepaard gaan met de eventuele aandoening. Kijk op de desbetreffende pagina van de oogaandoening voor meer informatie over de oorzaken, symptomen en behandeling.

Wat te doen tegen tranende ogen?

Tranende ogen zijn vaak onschuldig, een stofje of wat zand dat tijdelijk voor overproductie van de traanklieren zorgt. Is de oorzaak van uw tranende ogen echter ernstiger? Dan is het belangrijk dat u contact opneemt met een oogarts.

De behandeling van tranende ogen is gericht op het wegnemen van de oorzaak.

 • Bij irritatie is dat het verwijderen van het vuiltje of haartje.
 • Bij droge ogen kunnen kunsttranen of oogdruppels verlichting bieden en de traanfilm helpen herstellen.
 • Bij ontstekingen als blefaritis, uveĆÆtis en conjunctivitis is goede ooglidhygiene van belang, ook kunnen antibiotica of ontstekingsremmende medicijnen worden voorgeschreven om te ontsteking te bestrijden. Deze medicijnen komen vaak in de vorm van oogdruppels of zalf.
 • Bij afwijkingen waar het onderooglid en de traanpunten niet goed tegen het oog aan liggen, zoals bij een ectropion, kan een ooglidoperatie worden uitgevoerd. Het ooglid kan dan worden gecorrigeerd. Er zijn meerdere soorten ooglidoperaties, afhankelijk van de afwijking.
 • Bij een verstopping van de traanwegen, kan de verstopping operatief worden verwijderd. Ook kan een traanpunt opgerekt worden zodat deze meer traanvocht kunnen afvoeren. Als een traanbuis volledig is afgesloten, kan een arts deze doorprikken (sondage) met een metalen staafje en eventueel een siliconen stent plaatsen om de traanbuis open te houden. Wanneer dit allemaal niets uithaalt kan als laatste mogelijkheid een traanwegprothese geplaatst worden. De oogarts plaatst dan een glazen ā€˜buisje van Jonesā€™ tussen de ooghoek en de neus. Het buisje heeft de neiging om wel eens te verspringen. In dat geval wordt opnieuw het buisje vastgezet op de juiste plaats. Echter moet u wel overwegen of uw klachten dusdanig storend zijn om meerdere operaties onder narcose te overwegen. Ook uw gezondheid moet dit toelaten.
 • Bij een verstopping in de traanzak of het neustraankanaal, wordt een dacryocystorhinostomie (DCR) uitgevoerd. In dit geval wordt een opening gemaakt in het bot tussen de traanzak en de neus. Ook wordt meestal een siliconen stent geplaatst.

Waarom Ooghulp?

Heeft u last van tranende ogen of gaan uw klachten maar niet over? Dan bent u bij Ooghulp aan het juiste adres! Ooghulp is een platform dat patiƫnt en kliniek met elkaar verbindt. Helaas lopen de wachttijden vaak hoog op. Gelukkig werken vele optiekzaken samen met Ooghulp waardoor het makkelijker wordt voor u om snel geholpen te worden. Gebruik ons platform, maak snel een afspraak en omzeil lange toegangstijden!

Maak nu een afspraak bij een optiekzaak bij u in de buurt en bekijk de locaties.

Maak een afspraak voor ooghulp bij u in de buurt
Zoek een locatie